Центровка на гнп бош

Горивонагнетателната помпа (ГНП) е едно от най-важните устройства в автомобилния двигател. Основните функции, които изпълнява гнп помпата са:
Подаване на гориво под високо налягане в горивната система на двигателя с вътрешно горене;
Регулиране на момента на впръскване на горивото.
Водеща марка сред гнп помпите е Bosch. За да работи достатъчно ефективно, необходимо е помпата да бъде много точно регулирана. Проверка и центровка на гнп бош може да се извършва само от квалифицирани специалисти в сервиз, оборудван със специални стендове. 
Регулиране и ремонт на гнп се препоръчва да бъдат извършвани на някой от следните стендове: NC-108 (чешката фирма "Моторпал"), MD-12 (унгарско производство), А1027 (австрийската фирма "Фридман и Майер") или на други аналогични стендове, предназначени за проверка и центровка на гнп бош.
Регулирането на помпата се извършва с помощта на работен комплект от тествани дюзи, свързани към секциите на гнп. Монтирането на дюзите към атомобилния двигател става в реда, в който те са свързани към секциите на помпата по време на нейната центровка. 
При проверка на горивната помпа с високо налягане се следи началото на подаване на горивото от секциите на помпата, както и количеството и равномерността на подаване на горивото.
По време на проверката на горивните помпи е необходимо да се контролира както началният етап на подаване на горивото, така и процесът на неговото движение. Преди да бъде започната центровката, трябва да са изпълнени следните действия:
  • Използваното в двигателя масло се изсипва в картера на помпата. Маслото трябва да се излива през горния капак, към дренажния елемент в помпата;

  • В процеса на запълване с масло дренажният отвор трябва да бъде запушен, като за целта се използва винтова тапа.

Херметичността на клапанните механизми се проверява посредством "натискане" с дизелово гориво. Горивото се подава през захранващите канали, като за проверка на налягането се използва манометър. Наличието на течове сигнализира за проблем с херметичността.

Коментари