Неравномерна работа на дизелов двигател

При неправилно или нередовно обслужване на автомобила възникват проблеми, които често струват твърде скъпо. Силовите агрегати, например, в по-новите автомобили могат да изкарат между 150 и 250 хил. км. Но това е, разбира се, при положение, че се обслужват както трябва. Минете ли този пробег елементите на двигателя започват да се износват и да излизат от строя. Това често кара собственика да предприеме две стъпки: или да продаде колата, или да извърши ремонтна дейност.

Как да познаете, ако е възникнал проблем по двигателя?

Представяме Ви 5 признака, по който ще познаете, че нещо не е наред с двигателя.

Плах старт

Трудното възпламеняване на двигателя може да бъде вследствие на ниска компресия или пукнатини в цилиндрите, повредени пружини на клапаните, износване на буталните пръстени.

Ако забележите някой от тези симптоми, незабавно потърсете сервиз за диагностика – забавянето може да бъде катастрофално за живота на двигателя.

Нестабилни обороти на празен ход дизел

Ако се появи прекъсване при работа на празни обороти или неравномерна работа на двигателя, вероятно става дума за проблем.

Загуба на мощност

Подобно на горния признак, загубата на мощност говори за неправилна работа на двигателя. Свикнали сте автомобилът Ви да ускорява по определен начин и изведнъж нещата рязко се променят. Причина за това може да бъде износване в цилиндрите и буталата. Ако рязко усетите загуба на мощ, обърнете се към сервиз за съдействие.

Проверявайте нивото на маслото в двигателя

При износване на някой от главните компоненти на мотора е налице увеличен разход на гориво. Следете колко масло харчи автомобилът и ако забележите рязка промяна, вероятно става дума за проблем с клапаните.

Прегряване на двигателя

Очевиден признак, че нещо не е както трябва с двигателя. Понякога причината за прегряването може да бъде износено уплътнение на главата на блока на цилиндрите.